Leven met een knieprothese
Leven met een knieprothese
Eens de eerste twee maanden van de revalidatieperiode achter de rug, kan men opnieuw een normaal leven leiden. De huidige knieprothesen zorgen voor een pijnloze volledige beweeglijkheid van het kniegewricht zodat de dagelijkse activiteiten alsook sportactiviteiten zonder risico vlot kunnen worden hervat.
De gebruikte materialen voor knieprothesen worden continu verbeterd zodat de slijtage vermindert. Er is echter geen enkel materiaal dat niet verslijt. Daarom is een driejaarlijkse controle met radiografie bij uw chirurg aangewezen.
Infecties en antibiotica
Keelontsteking, bronchitis, urineweginfectie, sinusitis, huidinfecties en andere zijn aandoeningen die eventueel een infectie van het prothesemateriaal kunnen veroorzaken. Raadpleeg bij de minste tekenen van infectie uw huisarts voor een onderzoek en eventueel een voorschrift voor antibiotica.
Tandarts en antibiotica
Laat regelmatig uw gebit nakijken door uw tandarts. Uw tandarts zal u verder informeren in verband met antibiotica die u dient te nemen bij bepaalde tandheelkundige procedures.
Pedicure
Deze dient weinig agressief te zijn en verricht door een professional.
Inspuitingen
Vermijdt intramusculaire of onderhuidse inspuitingen in de buurt van de prothese. Deze kunnen verantwoordelijk zijn voor infecties van het prothesemateriaal.
Medische onderzoeken en antibiotica
Sommige onderzoeken in het ziekenhuis zoals een gastroscopie, een coloscopie en andere gebeuren best onder bescherming van antibiotica. Informeer tijdig uw specialist dat u een kneeprothese heeft.
Late complicaties
Infecties
Indien het litteken rood, warm en pijnlijk wordt of u hebt koorts en uw geopereerde knie is pijnlijk dan neemt u best zo snel mogelijk contact op met uw chirurg. Er worden best geen antibiotica blind gegeven (dit wil zeggen zonder dat men eerst bepaald heeft welke kiem verantwoordelijk is voor de infectie). Uw chirurg zal de nodige onderzoeken coördineren ter identificatie van de kiem alvorens antibiotica op te starten.